Corfu Travel

Select Hotel

Payments by

Παλάτι του Αγίου Γεωργίου και Μιχαήλ

Στη βόρεια πλευρά της πλατείας Σπιανάδα ορθώνεται το παλάτι του Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου,

 

ένα κλασικιστικό κτίριο σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Whitmore. Το παλάτι οικοδομήθηκε υπό τον Maitland 1818-1823. Μέχρι τότε οι Βενετοί είχαν το παλάτι τους στο Παλιό Φρούριο. Ο Maitland ήρθε στην Κέρκυρα από την αποικία της Ινδίας και ήθελε να έχει ένα μεγάλο παλάτι με εντυπωσιακούς κήπους. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα με την οικοδόμηση του παλατιού μιας και οι κάτοικοι διαφωνούσαν με την ανοικοδόμηση του παλατιού αφού ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στις 45.000 λίρες. Αλλά ούτε και η Αγγλία ήθελε να δώσει άδεια. Όμως τυχαία το 1918 ιδρύθηκε το τάγμα του Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου και ο Maitland εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προσφέροντας το παλάτι ως έδρα του τάγματος. Τα σχέδια του παλατιού υπέστησαν πολλές μετατροπές ώσπου ο στρατιωτικός αρχιτέκτονας Whitmore βασισμένος στα σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Adam καταστάλαξε στην τελική μορφή.  Στο ισόγειο βρίσκονταν τα γραφεία, στις πλάγιες πτέρυγες τα ιδιαίτερα δωμάτια του Maitland, οι 3 κεντρικές αίθουσες του πρώτου ορόφου ανήκαν στο τάγμα και τις 3 κεντρικές αίθουσες του τρίτου ορόφου χρησιμοποιούσε το προσωπικό. Η αριστερή πλευρά του ισογείου προοριζόταν για την Ιόνιο Γερουσία και η δεξιά για την Ιόνιο Βουλή ( σήμερα πινακοθήκη). Στο υπόγειο υπήρχαν οι κουζίνες, τα πλυσταριά(?), κλπ. Υπήρχαν και στάβλοι.
Το παλάτι ήταν χτισμένο με μαλτέζικη πέτρα. Η γκριζωπή όψη του κτιρίου οφείλεται στη μούχλα που κατατρώει την πέτρα και ευδοκιμεί στο υγρό κλίμα της Κέρκυρας. Το υλικό καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς, πράγμα που αποδεικνύει πόσο ακατάλληλη ήταν η επιλογή του ως πρώτη ύλη.
Η πρόσοψη του παλατιού φέρει δωρικούς κίονες, ενώ εσωτερικά στο ισόγειο υπάρχουν ιονικοί και στον πρώτο όροφο κορινθιακοί κίονες. Στην πρόσοψη, πάνω από τους δωρικούς κίονες υπάρχουν τα σύμβολα των Ιόνιων Νησιών: ο Πήγασος με τον Βελεροφόντη για την Λευκάδα, ο Οδυσσέας της Ιθάκης, ο ήρωας της Ζάκυνθο για την Ζάκυνθο, ο ήρωας Κέφαλος της Κεφαλονιάς, η τρίαινα των Παξών, η Αφροδίτη με ένα δελφίνι για τα Κύθηρα και το πλοίο για την Κέρκυρα.
Η αίθουσα υποδοχής στο ισόγειο είναι κατασκευασμένη με πρότυπο το ναό της Αθηνάς στην Πρίνη, οι τοίχοι διακοσμήθηκαν με επεισόδια από την Οδύσσεια, οι κόγχες θα φιλοξενούσαν τα αγάλματα του Προσαλέντη, τα οποία όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Στον πρώτο όροφο η κεντρική αίθουσα είναι κυκλική με τρούλο και οι αίθουσες αριστερά είναι: η πρώτη η αίθουσα του θρόνου και δίπλα η αίθουσα του Άγγλου αρμοστή ή αλλιώς η κόκκινη αίθουσα, οι τοίχοι της οποίας ήταν καλυμμένοι με κόκκινο βελούδο. Επάνω, το μπαλκονάκι προοριζόταν για τους μουσικούς. Στα δεξιά υπάρχει η αίθουσα συμποσίων ή μπλε αίθουσα, όπως ονομάζεται επειδή αυτή ήταν καλυμμένη με μπλε βελούδο. Η σημερινή διακόσμηση της οροφής αυτής της αίθουσας  έγινε κατά της εργασίες αποκατάστασης το 1954 και δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική. Η αίθουσα υπέστη καταστροφές κατά την εποχή της δικτατορίας, οπότε και έκλεισε το παλάτι. Φθορές του ταβανιού αφήνουν το νερό της βροχής να τρέχει μέσα.
Η κεντρική αίθουσα του παλατιού χρησίμευε ως προθάλαμος όπου περίμενε ο κόσμος για ακρόαση.